tiistai 12. lokakuuta 2010

Kivunpiilotusta vai kivunhoitoa?

Kivulla on aina tarkoituksensa ja syynsä. Jokin epätasapainotila elimistössä aiheuttaa kipua. Kipuun tulisikin aina puuttua siten, että lähtökohtana on kivun poistaminen - ei vaimentaminen tai piilottaminen.

Noin 20% suomalaisista käyttää säännöllisesti tulehduskipulääkkeitä, vaikka niitä ei suositella lainkaan jatkuvaan käyttöön. Tulehduskipulääkkeillä on runsaasti haittavaikutuksia ja ne rasittavat elimistöä. Ne eivät myöskään hoida kipua, vain piilottavat sen - ainakin siihen saakka kunnes niiden vaikutus siltä erää lakkaa.

Elimistön epätasapainotilat kipujen taustalla

Kipujen taustalla voi olla monta eri tekijää. Ikään kuin itsestäänselvien, kuten fyysisten vammojen ja sairauksien aiheuttamien kipujen lisäksi, on syytä tuoda esiin muita vähemmälle huomiolle jääneitä kivun aiheuttajia.

Elimistössä jyllää tulehduksia, jotka aiheutuvat esimerkiksi liiallisesta rasituksesta, kehon hyödyllisten ja haitallisten bakteerien epätasapainosta ja epäterveellisistä elämäntavoista. Antibioottien on todettu joissain tapauksissa jopa pahentavan elimistön tilannetta tulehdusten yhteydessä. Useinkaan ei ole mahdollista muodostaa selvää käsitystä siitä, johtuuko tulehdus vastustuskyvyn heikkenemisestä vai vastustuskyvyn heikkeneminen tulehduskierteestä - ja miten tähän yhtälöön vaikuttavat tulehduskipulääkkeet ja antibiootit.

Kehoon kemikaalien, lisäaineiden ja lääkkeiden mukana kertyneet kuona-aineet tukkivat elimistön luontaisia omia toimintaprosesseja. Kehon kyky toimia normaalisti heikkenee ja oireina voi olla selittämättömiä kipuja. Tukkoisessa kehossa viihtyy kuona-aineiden lisäksi myös kutsumattomia vieraita, kuten loisia.

Kivut voivat johtua myös esimerkiksi sopimattomasta ruokavaliosta ja vääränlaisesta liikunnasta. Allergiat ja ravintoainepuutokset voivat oireilla ehkä vähän yllättäenkin myös kipuna. Liikunnassa ja urheilussa oikeanlaiset varusteet ja tekniikka ovat merkittävässä roolissa kipujen ehkäisyssä.

Kivun taustalla olevat syyt tulisi aina selvittää ja pyrkiä poistamaan. Joskus hyvin pienilläkin muutoksilla saadaan aikaan isoja vaikutuksia.

Kivunlievityksen lempeät menetelmät

Jo syntymään päässyttä kipua on jossain tapauksissa välttämätöntä lievittää samalla, kun hoidetaan kivun syytä. Itse kivun lievittämisessä ei sinällään olekaan mitään väärää. Ongelmaksi muodostuu kivunlievityksen ja kivunhoidon käsitteiden iloinen sotkeentuminen toisiinsa.

Kehon puhdistusten tulisi kuulua jokaisen ihmisen vuosihuolto-ohjelmaan. Hyvä ja pehmeä tapa aloittaa on esimerkiksi happo-emästasapainon korjaaminen, jonka myötä poistuu kuona-aineita samalla kun kehon pH-tasapaino korjaantuu. Kehon puhdistuksia käsittelen laajemmin toisessa artikkelissa.

Antioksidantit vähentävät oksidatiivisen stressin aiheuttamia vaurioita kehossa. Liiallisen oksidatiivisen stressin yksi ilmenemismuoto ovat kipu ja särky. Tehokkaita antioksidantteja ovat esimerkiksi kivennäisaineista magnesium ja kalsium, vitamiinit C ja E ja amino- sekä rasvahapot.

Shilajit ja kurkuma ovat hyviä yrttivalmisteita kivunlievitykseen. Myös silkkiäistoukasta alunperin löytynyt entsyymi, nykyään teollisella uuttamismenetelmällä valmistettava serrapeptaasi on tehokas. Näillä valmisteilla on monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi sekä kipua hoitavia että lievittäviä vaikutuksia. Yrteissä on paljon terveellisiä ravintoaineita ja serrapeptaasi hajottaa kuollutta ja vaurioitunutta kudosta.

Kipua voi hoitaa myös aineettomalla tasolla

Placebo-vaikutusta kivunhoidossa on tutkittu jonkin verran ja on todettu, että esimerkiksi kosketuksella on merkittävä osuus kipujen lievittymisessä. Mielenkiintoisia viitteitä on myös siitä, että esimerkiksi lääkärin antama hoito koetaan tehokkaampana kuin sairaanhoitajan. Jopa placebo-leikkausten vaikutuksia kiputiloihin on ryhdytty tutkimaan. Tutkimuksia on tehty myös eri väristen lääkkeiden vaikutuksesta.

Erilaiset terapiat, kuten energiahoidot, kraniosakraaliterapia ja vyöhyketerapia auttavat tehostamaan kehon omia toimintamekanismeja, mutta vaikuttavat voimakkaasti myös psyykkisesti. Sillä, että kipu huomioidaan ja siihen reagoidaan, on valtava hyvinvointia edesauttava voima. On pöyristyttävää, että tällaiset hoitomuodot pyritään kieltämään ja tukahduttamaan mitä mielenkiintoisimmin perustein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti