Ihmisten terveydessä on tapahtunut merkittäviä muutoksia huonompaan suuntaan maanviljelyn korvattua metsästyksen ja keräilyn ravinnonhankintamenetelmänä. Nykytutkimuksen valossa tämä johtuu viljojen suuresta osuudesta ruokavaliossa.
Joidenkin teorioiden mukaan elimistömme on poikkeuksellisen hankalaa sulattaa viljoja, koska niitä ei ole kuulunut ns. alkuperäiseen ruokavalioomme. Kullekin lajille soveltuu ilmeisesti parhaiten sen perimän kehittymisen aikana nautittu ravinto. Viljoista ei ole ihmisen perimässä evolutiivista kokemusta, joten elimistö ei osaa käyttää ja sulattaa niitä ravintona optimaalisesti.
Merkittävimpiä viljoihin liitettyjä terveysmuutoksia ovat mm. eliniän lyheneminen, infektiotaudit, autoimmuunisairaudet sekä luuston mineraalihäiriöt. Esimerkiksi väestön keskipituuden lyheneminen on ollut helppo todentaa ja liittää maanviljelyyn siirtymisen aikakaudelle fossiililöytöjen perusteella.
Viljojen ravinteista on vain vähän hyötyä - antiravinteiden haitat suuria
Viljat sisältävät käsittelemättöminä runsaastikin vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta käsittely ja kypsennys tuhoavat näitä ravintoaineita eikä niiden hyöty säily. Ravintoaineiden keskinäiset suhteet eivät ole viljoissa optimaalisimmillaan ja yhden ravintoaineen suhde toiseen kumoaa pahimillaan molemmista saadut hyödyt verrattuna tilanteeseen jossa niiden suhde olisi oikea. Viljojen rasvapitoisuus on pieni, mutta rasvahappojen määrä suhteessa toisiinsa on pielessä.
Antiravinteet kehittyvät kasveihin niiden suojaksi. Niillä on mm. tulehdusta lisääviä vaikutuksia elimistössä. Siinä missä ravinteet kestävät huonosti kuumentamista ja muuta käsittelyä, antiravinteet kestävät tätä prosessointia paremmin ja vaikuttavat siten elimistössä voimakkaammin.
Antiravinteet ovat myös se viljojen osatekijä, joka vaikuttaa haitallisesti hyvien ravintoaineiden imeytymiseen. Esimerkiksi fytiinihappo vaikuttaa kivennäisaineiden imeytymiseen: Kalsium ja rauta imeytyvät fytiinihapon vuoksi huonosti viljoista. Sinkki imeytyy elimistöön moninkertaisesti tehokkaammin lihasta kuin viljoista.
Viljojen antiravinteista haitallisimpia ovat lektiinit. Ne vaurioittavat kroonisen altistuksen myötä suolistoa, sotkevat hormonitoimintaa ja pystyvät sitoutumaan käytännössä jokaiseen kehon soluun. Lektiinejä ei ole tutkittu tähän mennessä paljoa eikä niiden haittavaikutuksista elimistölle tiedetä vielä läheskään kaikkea.
Gluteeni-intoleranssi on yleinen vaiva
Gluteeni on vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä proteiini, jonka kanssa samankaltaista muotoa on myös kaurassa ja esimerkiksi maidossa. Gluteeni-intoleranssi on vaikea todeta. Useimmiten se rajataankin ulkopuolelle etsittäessä syytä selittämättömiin oireisiin, jos ei sen vakavinta muotoa, keliakiaa, pystytä toteamaan laboratoriokokeissa.
Gluteeni-intoleranssi lievemmissäkin muodoissaan on kuitenkin taustalla lukuisissa ongelmissa, oireyhtymissä ja sairauksissa. Viljalajit, jotka sisältävät gluteenia, ovat melko uusi tuttavuus ruokavaliossamme, joka on aikaisemmin koostunut pääasiassa marjoista, hedelmistä, juureksista, siemenistä ja pähkinöistä sekä lihasta.Viljojen vaikutuksesta terveyteen tehdään parhaillaan tutkimusta Tampereen yliopistossa.
Helpoin konsti todeta oman elimistön herkkyys gluteenille on yksinkertaisesti aloittaa viljalakko. Muutamassa viikossa viljojen poisjättämisestä oireet alkavat helpottaa, jos ne ovat olleet gluteenista aiheutuvia. Vaikutuksen voi myös todentaa syömällä viljoja lakon jälkeen normaalisti, jolloin haittavaikutukset todennäköisesti tulevat esille melko voimakkaasti.
Suolen nukkapintaa ja vatsan limakalvoja voi korjata ravintolisillä
Kun viljat ovat jo päässeet tekemään tuhojaan suolistossa ja vatsassa, voi tilanteeseen puuttua ruokavaliomuutoksen lisäksi ravintolisien avulla. Bakteeritasapainoa voi korjata pre- ja probioottisilla valmisteilla sekä puhdistuskuureilla. Ärtyneisyyttä voi tasoittaa esimerkiksi mustikanlehdistä tai pakurikääpäjauheesta haudutetulla teellä.
Todellinen vatsan ja suoliston korjauspakki on B12-vitamiinin, foolihapon ja aminohappo glutamiinin yhdistelmä. Muutaman viikon tehokuurin avulla vaurioitunut suolen nukkapinta ja ärtyneet vatsan limakalvot kuntoutuvat ja tervehtyvät. Vaikutusta tehostaa homeopaattinen Silicea.
Aina ei ole mahdollista valita optimaalista ruokavaliota. Näissä tilanteissa ruuansulatusentsyymit auttavat pilkkomaan ravintoa elimistölle helpommin käsiteltävään muotoon.
Kirjavinkki kirjastoreissulle: James Braly & Ron Hoggan: Vaaralliset viljat
Aiheesta netissä: Cereal article (pdf)
Tiede.fi-foorumin gluteenipläjäys (sisältää linkkejä lukuisiin tutkimuksiin ja artikkeleihin)
mdd tekee vilja-allegia testejä, joka on luotettava ja näkyy viivästyneenä allergiana.
VastaaPoistaKiitos tiedosta!
VastaaPoistaMoi. Kiitos hyvistä kijoituksistasi. Meidän perheeseen ei enää osteta kaupan myrkytettyjä jauhoja. Luontaistuotekaupoista löytyy usein luomua lähiruokaa..
VastaaPoistaLektiineistä ei ole mitään tutkittua tietoa, että vahingoittaisivat suolistoa. Lektiinejä löytyy kaikista eliöistä ja kasveista ja vain muutama niistä myrkyllinen, kuten risiini. Viljojen demonisointi on liioiteltua, johon johdattelee keliakia. Sen sijaan huomio pitää kiinnittää maanviljelyssä käytettyihin lannoitteisiin. Tehotuotanto sisältää aina "oikoteitä" ja niissä on pääasialliset syyt sairauksiin.
VastaaPoista