perjantai 8. lokakuuta 2010

Magnesium on monessa mukana

Magnesium on yksi keskeisimmistä kivennäisaineista sekä kehon rakenteen että toimintojen kannalta. Se on mukana sadoissa kehon toiminnoissa. Suurin osa kehon magnesiumvarastoista on sitoutuneena luustoon ja soluihin, vain pieni osa siitä on veressä.

Magnesiumia poistuu elimistöstä hikoilun ja virtsan mukana. Lähes kaikki ihmiset kärsivät jonkinasteisesta magnesiumin puutoksesta, josta kertovia oireita voivat tyypillisesti olla esimerkiksi lihaskrampit, väsymys ja krooniset kivut.

Magnesiumin rooli kehon toiminnoissa

Magnesium on tärkeä osatekijä elimistön lukuisissa entsymaattisissa reaktioissa. Se estää esimerkiksi kolesterolin muodostumiseen liittyvää entsymaattista reaktiota. Myös välttämättömien rasvahappojen aineenvaihdunnassa oleellisen entsyymin toiminta on riippuvainen magnesiumista.

Magnesium on mukana solujen DNA:n synteesissä. DNA-synteesi on terveiden solujen jakautumiseen ja elämään liittyvä prosessi. Häiriöt DNA-synteesissä saattavat johtaa jopa pahanlaatuisten kasvainten syntyprosessin käynnistymiseen.

Magnesiumia tarvitaan hermo-lihasimpulssien syntymiseen ja lihasten rentoutumiseen sekä palautumiseen rasituksesta. Magnesium tuottaa lihas- ja sydänsoluissa energiaa, eli ATP-molekyyleja. Magnesium parantaa kestävyyttä ja sydämen sekä koko lihaksiston suorituskykyä.

Luuston hyvinvoinnin kannalta magnesium on kalsiumin ohella tärkeimpiä kivennäisaineita. Ilman magnesiumin riittävää saantia kalsium kerääntyy plakiksi verisuoniin eikä imeydy oikealla tavalla. Tästä seuraa sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen kohonnut riski.

Kehon magnesiumvarastot ehtyvät helposti

Ikääntyminen, stressi, raskas urheilu ja sairaudet, kuten diabetes, kuluttavat kehon magnesiumvarastoja. Alkoholin ja nesteenpoistajien liiallinen käyttö sekä osa antibiooteista ja sytostaateista lisäävät magnesiumin poistumista kehosta.

Paasto, suolistosairaudet ja nestehoito heikentävät magnesiumin imeytymistä kehoon. Yksipuolisesta, runsaasti suolaa, sokeria ja eläinrasvoja sisältävästä ruokavaliosta ei saa riittävästi magnesiumia.

Magnesiumin puutoksen oireita:

 • masennus ja paniikkihäiriö
 • lihaskrampit 
 • sydämen rytmihäiriöt 
 • tärinä ja vapina 
 • erilaiset kiputilat
 • väsymys ja unettomuus 
 • levottomuus ja keskittymisvaikeudet
Magnesiumia voi tankata suoraan kehon soluihin

Suun kautta otettuna ravintolisänä magnesium ei imeydy kunnolla ja se rasittaa tarpeettomasti elimistöä. Maksa, munuaiset ja suolisto joutuvat käsittelemään kaiken, mitä suuhun laitetaan ja joissakin tapauksissa saavutettu hyöty jää suhteellisen pieneksi.

Magnesiumvarastoja voi täydentää kuitenkin myös ihon kautta magnesiumkloridiöljyn tai -geelin avulla. Magnesiumkloridiöljy on merenpohjasta kerättyä magnesiumia puhtaimmassa muodossaan. Ihon kautta käytettynä magnesium imeytyy suoraan kehon soluihin, missä sitä eniten tarvitaan - eikä sitä ole mahdollista saada kehoon niin suuria määriä millään muulla menetelmällä.

Magnesiumkloridiöljy on erityisen tehokas paikallisesti käytettynä helpottamaan lihaskramppeja ja kiputiloja. Hieronnan ja magnesiumin yhteisvaikutus on rentouttava ja parantaa unenlaatua ja lihasten palautumista. Magnesiumkloridiöljy helpottaa myös ihottumia ja lievittää erilaisia iho-ongelmia.

Magnesiumkloridiöljyä voi käyttää laimennettuna myös deodoranttina. Se toimii hyvin jalkakylvyissä. Sitä voi sivellä iholle minne tahansa, kunhan välttää limakalvoja ja silmiä. Magnesiumkloridiöljyä käyttävät vyöhyketerapeutit kertovat sen hoitoa tehostavasta vaikutuksesta.

3 kommenttia:

 1. Maksan ja munuaisten kannalta on ihan sama tuleeko joku aine ihon läpi vai suolen seinän läpi elimistöön.

  Magnesium puhtaimmssa muodossaan on kiiltävää metallia.

  Menee uskottavuus jos puhuu lööperiä.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  kiitos palautteestasi.

  Tässä blogissa en yritä missään tapauksessa tuottaa "tieteellistä" materiaalia mistään asiasta (,joskaan ei tulisi mieleenkään tarkoituksenmukaisesti kirjoittaa lööperiäkään suoranaisesti ja tietoisesti).

  Tarkoituksenani on kertoa vaihtoehtoisista tavoista pitää huolta itsestään ja itsekin kirjoitusten myötä tutkia ja pohtia asioita.

  Nuo kaksi kohtaa olisi voinut ilmaista selkeämminkin ilman muuta.

  Ensimmäisessä mainitsemassasi kohdassa tarkoitukseni oli korostaa, että imeytyessään ihon läpi suoraan kehon soluihin, magnesium on tehokkaampaa, sitä imeytyy ikään kuin oikeaan tarkoitukseen enemmän ja menee elimistön läpi imeytymättä vähemmän, kuin suun kautta otettujen valmisteiden kohdalla on asian laita. Tuossa muodossaan tosiaan voi vaikuttaa siltä, kuin mielestäni iholle levitettynä maksa ja munuaiset eivät joutuisi lainkaan käsittelemään magnesiumia, mitä nyt en tietysti yrittänyt sanoa.

  Kun kirjoitin, että: "...magnesiumia puhtaimmassa muodossaan", tarkoitin puhtaudella samaa kuin luonnonmukainen ja luonnollinen. En tiedä sitten, miksi en käyttänyt noita selkeämpiä sanoja tekstissäni.

  Eräs syy siihen, että en ole päivittänyt blogia niin pitkään aikaan, on ollut se, että tämänkaltaiset kirjoitukset vaativat taustatyötä ja keskittymistä. Minulle ei ole suotu matemaattis-luonnontieteellisten alojen ymmärtämiseen vaadittavaa lahjakkuutta ja taustatutkimuksen tekeminen on siksi melko työlästä. Kiitos siis, kun nostit blogin minulle itsellenikin taas esiin ja sait pohtimmaan kirjoituksiani tarkemmin.

  VastaaPoista
 3. Moikka

  Törmäsin sattumalta tähän sun vanhaan kirjoitukseen, ja tuli mieleen kun puhut tässä magnesiumista, että oisitko ollut kiinnostunut laittamaan mun tekemän magnesium infograafin tähän loppuun?

  Löytyy osoitteesta http://lisaravinnetieto.com/magnesiumin-puute/ jos haluut!

  VastaaPoista